Koopkracht, kwaliteit en klimaat: 1 mei-speech Miranda Ulens

dinsdag, 30 April 2019
Nieuws

Algemeen secretaris Miranda Ulens zet de toon in haar 1 mei-toespraak: het kan en moet anders. "Een sociaal beleid, een beleid van herverdeling, een beleid van gelijkheid voor iedereen is mogelijk", klink het.

 

"Drie zaken die essentieel zijn om een betere toekomst te garanderen waar niemand achter blijft: koopkracht, kwaliteit en ons klimaat. Willen we koopkracht, kwaliteit op de werkvloer en een sociaal oog voor het klimaat dan zullen hiervoor socialisten nodig zijn."

 

Koopkracht is één van de 3 bouwstenen waarmee we een maatschappij uitbouwen waarin niemand achterblijft.
"Wij eisen een sterke koopkracht", zegt Miranda. "Eentje die de levensduurte en de groei echt volgt. Daarom zijn vrije loononderhandelingen zo belangrijk, daarom moet het minimumloon drastisch omhoog, daarom eisen we een sterke verhoging van de uitkeringen." 

 

Kwaliteit

"Meer overuren, meer druk om ’s nachts en in het weekend te werken, flutcontracten, tijdelijke jobs, interimwerk met bijna zero vooruitzichten en weinig sociale bescherming. Kwaliteit is zoek. Dat moet veranderen. Werkbaar werk, evenwicht werk-privé, duurzame contracten, deftige verloning en goede sociale bescherming: dat moet de norm zijn en niet de uitzondering."

 

Klimaat

"Elk idee voor een klimaatneutrale maatschappij moet onderworpen worden aan een sociale toets. Of dat nu om rekeningrijden gaat, de salariswagen of klimaatneutraal bouwen. En er moeten voldoende alternatieven en ondersteuning komen in openbaar vervoer, in hernieuwbare maar betaalbare energie, in isolatie van overheidsgebouwen en woningen, de sociale woningen op kop."

 

Deze 3 K's, doen denken aan die andere K, de K van kathedraal. Een kathedraal die ervoor zorgt dat alle Belgen bij tegenslag er kunnen schuilen, eentje waar we al decennialang aan bouwen en in investeren, een duurzame kathedraal die zorgt voor koopkracht, die zorgt voor zekerheid: de federale sociale zekerheid. Die willen we verder versterken. Miranda: "We stellen een extra Algemene Sociale Bijdrage voor die meer fondsen voorziet voor de sociale zekerheid die goed voor ons zorgt. We willen die in goede staat houden en aanpassen aan onze maatschappij van de 21e eeuw en de noden die de mensen hebben."