Wetsvoorstel voor strengere screening van de havenarbeiders? Onaanvaardbaar!

dinsdag, 23 Januari 2018
Nieuws

In de strijd tegen drugsmokkel dient een N-VA-kamerlid een wetsvoorstel in voor een strengere screening van havenarbeiders. De havenarbeiders worden zo opnieuw geviseerd door N-VA. Los van de ‘war on drugs’ is dit weer een aanval op het statuut van de havenarbeider. Een veilige haven is de verantwoordelijkheid van iedereen, van CEO tot havenarbeider. Het ABVV en de Belgische Transportbond BTB pikken dit niet langer. Dat maken ze duidelijk via deze motie, aangenomen op het federaal comité. 

Het wetsvoorstel voor een strengere screening en een moraliteitsonderzoek bij havenarbeiders is een zoveelste poging om de havenarbeiders te criminaliseren en in een slecht daglicht te stellen. Want bij elke groep werknemers kunnen ‘rotte appels’ zitten maar dat betekent niet dat men de hele groep moet criminaliseren.

Er bestaat een drugsprobleem in de haven. Elke kilo drugs die er passeert, is er een te veel. Het helpt niemand de havenarbeiders af te schilderen als verdachten of spilfiguren in dit ruimere criminele netwerk.

Havenarbeiders zijn daarenboven niet de enige binnen de haven die bij drugssmokkel betrokken kunnen raken. Zolang er met grote bedragen wordt gezwaaid door criminele organisaties, zolang zullen mensen in de verleiding raken hier aan deel te nemen.

Een havenarbeider is door de federale overheid erkend en moet aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo moet er bijvoorbeeld een bewijs van goed gedrag en zeden voorgelegd worden. Indien zij veroordeeld worden voor drugsfeiten, vliegen ze er onverbiddelijk uit.

Dit is opnieuw een aanval op het statuut van de havenarbeider. Misschien moet er maar eens een screening naar moraliteit worden ingevoerd bij politici?