Coronavirus of andere ziekte: hoe je dossier te beheren

donderdag, 19 Maart 2020
Nieuws

In deze periode van afzondering kan het soms ingewikkeld zijn je medisch dossier te beheren. Wij leggen je hier uit hoe je jouw dossier kan beheren.

Ben je geïsoleerd en misschien besmet met het coronavirus? Heb je een andere ziekte of een ongeluk gehad? Of: je hebt een certificaat nodig en moet je dossier aan het ziekenfonds bezorgen? Wel, hoe je dat best doet, leggen we hier uit.

1. Na een telefonische consultatie met je huisarts blijkt uit de symptomen dat je misschien het coronavirus hebt opgelopen. Je bent nu thuis, in afzondering. Hoe kun je je ziekenfonds een attest van werkonbekwaamheid bezorgen ?  

Elke arts kan voortaan een vereenvoudigd attest van werkonbekwaamheid gebruiken en je dit per post of e-mail in pdf-formaat bezorgen. Dit kan je ook doorsturen naar de adviserende arts van het ziekenfonds. 

Als de arts je het attest per e-mail toe zou zenden, kun je dit e-mailbericht naar je ziekenfonds doorsturen. Krijg je het per post, dan kun je het scannen of een foto ervan verzenden. 

2. Je bent ziek. Maar je hebt geen coronabesmetting opgelopen. Of je hebt een ongeval gehad. Hoe bezorg je je attest dan aan het ziekenfonds ?

Voor een beperkte periode, die ten minste overeenkomt met de afzonderingsperiode (deze zal op 5 april 2020 opnieuw worden beoordeeld), kun je je attest van werkonbekwaamheid op een andere manier dan per post aan je ziekenfonds bezorgen.

Je mag het ook per e-mail verzenden, scannen of een foto ervan nemen. Wel moet dit attest duidelijk de identiteit van de arts (naam, voornaam, RIZIV- -nummer) en van jezelf  (naam, voornaam, rijksregisternummer) vermelden.

 3. Er was een contact met de adviserend arts gepland, en wel in het kader van een erkenning/verlenging van je arbeidsongeschiktheid. Dit contact werd geannuleerd en vervangen door een telefonische consultatie. Wat moet je weten? 

Een telefonische consultatie kan enkel worden uitgevoerd door de adviserend arts. Niet-artsen kunnen wel telefonisch contact met je opnemen om het dossier voor de adviserend arts voor te bereiden. 

Een telefonische consultatie mag nooit leiden tot een beslissing om de arbeidsongeschiktheid te beëindigen. Dit kan enkel en alleen na een fysieke consultatie door de adviserend arts. Die fysieke consultatie moet bij voorrang worden gepland na de periode tijdens dewelke deze nieuwe richtlijnen van toepassing zijn.