Sociaal-economische barometer 2020

dinsdag, 17 November 2020
Pers

Naar jaarlijkse gewoonte publiceert het ABVV in het najaar haar sociaal-economische barometer. De editie 2020 staat volledig in het teken van de crisis die Covid-19 met zich meebracht.

Een crisis zoals we er geen gekend hebben sinds Wereldoorlog Twee. Een crisis die ongelijkheden op scherp heeft gesteld en armoede doet toenemen. Niet in het minst omdat ze in het bijzonder ongemeen hard is ten aanzien van wie het al moeilijk had.

De cijfers, de feiten, de analyses in deze sociaal-economische barometer doen de eisen van het ABVV nog meer aan legitimiteit winnen, zijnde de verhoging van het minimumloon naar minimaal 14 euro/uur/bruto (of 2.300/maand/bruto), de verhoging van de uitkeringen tot minstens de armoedegrens en vrije loononderhandelingen zonder het carcan van de Wet van ‘96.

Deze sociaal-economische barometer probeert de cijfers aan te leveren om problemen bloot te leggen en oplossingen op tafel te leggen voor de komende maanden, jaren. We gaan na op welke manier iedereen door deze crisis werd geraakt en we gaan na hoe we ons samenlevingsmodel en onze arbeidsmarkt resistenter kunnen maken.

Je leest er alles over op www.abvv.be/-/barometer2020.