Het begrotingsakkoord 2023 – 2024 van de federale regering bevat vanaf 1 februari 2023 een aantal besparingen in de verschillende stelsels van arbeidsduurvermindering. Vooral voor ouders die tijd willen vrijmaken om voor hun kinderen te zorgen, verandert er wel wat.

Nieuws
20 dagen geboorteverlof vanaf 1 januari 2023
Vanaf 1 januari 2023 wordt het geboorteverlof (het vroegere ‘vaderschapsverlof’) opgetrokken van 15 naar 20 dagen. Het ABVV is al veel langer vragende partij voor deze verlenging, om zo de lasten van de gezinszorg eerlijker te verdelen.
Vrijwillige 4-dagenweek geen garantie op betere combinatie werk- en privéleven
Vanaf 20 november 2022 is het mogelijk om een volledige werkweek te presteren in vier in plaats van vijf dagen.
Ziekte tijdens vakantie geeft recht op gewaarborgd loon
In 2012 stelde het Europees Hof van Justitie dat de werknemer die ziek wordt tijdens zijn vakantie, het recht moet hebben om zijn vakantiedagen later
Geboorteverlof: 15 dagen vanaf dit jaar
Het geboorteverlof is opgetrokken. Je hebt nu als werknemer-vader of mee of co-ouder recht op 15 dagen verlof. Hoe neem je dit op? Wat moet je doen? Welke vergoeding ontvang je?
Paginering
Persberichten
Een week na de stemming van de arbeidsdeal en de wet tot omzetting van de richtlijn ‘work life balance’, waarmee de regering een betere balans tussen werk en privéleven beoogde, dreigt dezelfde regering de klok terug te draaien door te snijden in de stelsels van tijdskrediet en ouderschapsverlof.
Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg op 23 juni vraagt het ABVV aandacht voor een beter sociaal statuut voor de mantelzorger. De meerderheid daarvan zijn vrouwen. Zij staan minstens één keer per week in voor hulp aan of verzorging van één of meerdere hulpbehoevende familieleden, vrienden of kennissen. Mantelzorgers doen ongelooflijke belangrijk werk, maar dat vertaalt zich niet in de erkenning die ze er maar voor krijgen. Meer bepaald laat het sociaal statuut te wensen over.