Alleenstaande werklozen en invaliden krijgen automatisch verhoogde tegemoetkoming

Gepubliceerd op

Het recht op een verhoogde tegemoetkoming, waardoor je minder betaalt bij de dokter, wordt sinds 1 oktober automatisch toegekend aan alleenstaanden met een beperkt inkomen die drie opeenvolgende maanden werkloos of arbeidsongeschikt zijn, of erkend zijn als invalide.

Met de verhoogde tegemoetkoming betaal je minder (uit eigen zak - remgeld) bij de dokter, in het ziekenhuis, bij de apotheek. Raadplegingen, geneesmiddelen, hospitalisatie … zijn dan goedkoper. Daarnaast heb je meestal ook recht op een maximumfactuur, betaal je een lagere zorgpremie en krijg je extra kortingen zoals bijvoorbeeld voor energie of openbaar vervoer.

Voor wie?

Je kan recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming als je een (laag) gezinsinkomen hebt. Je ziekenfonds controleert dit en kan je recht toekennen. Stap dus naar je ziekenfonds voor meer info of om een aanvraag in te dienen.

Heb je al een bepaald sociaal statuut? Ontvang je al een bepaalde sociale uitkering? Dan heb je automatisch recht op verhoogde tegemoetkoming. Als je een van de volgende uitkeringen hebt, dan kent je ziekenfonds je automatisch de verhoogde tegemoetkoming toe:

  • het leefloon van het OCMW (dat je gedurende 3 maanden moet genieten)
  • de inkomensgarantie voor ouderen
  • de toelage voor personen met een handicap
  • de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (Waals Gewest of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest);
  • het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (Vlaamse Gemeenschap)
  • voor een kind met een erkende handicap van minstens 66%
  • voor de niet-begeleide minderjarige vreemdelingen
  • voor een weeskind

Nieuw

Sinds 1 oktober 2024 wordt het recht op verhoogde tegemoetkoming ook automatisch toegekend aan alleenstaanden met een beperkt inkomen die drie opeenvolgende maanden werkloos of arbeidsongeschikt zijn, of erkend zijn als invalide.

Je moet als alleenstaande drie maanden na elkaar een werkloosheids-, arbeidsongeschiktheids- of invaliditeitsuitkering gekregen hebben, en aan bepaalde inkomensvoorwaarden voldoen. Je ziekenfonds controleert dit, jij hoeft niks te doen. 

Stap vooruit

Het is al lang gekend dat veel mensen niet weten dat ze recht hebben op tegemoetkomingen, bijstand of bescherming en daarom ook nooit een aanvraag indienen. Het ABVV is dan ook voorstander van de automatische toekenning van rechten. Dit is een belangrijk middel in de strijd tegen armoede en uitsluiting. We zijn dan ook tevreden met deze stap voorwaarts, die aanvankelijk gepland was voor april vorig jaar, en nu eindelijk uitgevoerd is.