Vandaag lanceren vakbonden en middenveld een website die elke burger aanspoort om er bij de volksvertegenwoordigers op aan te dringen het wetsontwerp-Van Quickenborne te verwerpen.
Dankzij onze bijeenkomst voor het kantoor van minister Van Quickenborne, in gemeenschappelijk vakbondsfront en samen met middenvelds- en vrijwilligersorganisaties, hebben we de regering ervan weerhouden om haar wetsontwerp te bespreken in het parlementaire debat dat gepland was voor afgelopen woensdag.
Op woensdag 7 juni zal de minister van Justitie het wetsontwerp om justitie "menselijker, sneller en straffer" te maken, voorstellen in de Kamercommissie Justitie. Tegelijk zullen de vakbonden en andere middenveldorganisaties de intrekking eisen van dit wetsontwerp dat een gerechtelijk betogingsverbod bevat.
Op maandag 22 mei betogen we in de straten van de hoofdstad om sociale dumping in al zijn vormen aan te klagen en om de vakbondsvrijheden te verdedigen, die door het sociaal conflict bij Delhaize en het verbod op stakingspiketten ernstig worden aangetast.
Morgen (16/5) wordt een wetsontwerp van minister Van Quickenborne tot hervorming van het strafrecht aan de Kamercommissie Justitie ter stemming voorgelegd. Het ABVV maakt zich grote zorgen omdat in dit wetsontwerp een nieuwe strafrechtelijke sanctie van demonstratieverbod is voorzien.
Het Hof van Beroep van Luik bevestigde het vonnis in de zaak rond ‘het viaduct van Cheratte’. Zeventien ABVV-vakbondsleden kregen in eerste aanleg voorwaardelijke gevangenisstraffen en boetes van enkele honderden euro's. Het ABVV zal een sensibiliseringscampagne uitwerken en een actiedag organiseren met een stakingsaanzegging van 24 uur.
Dag op dag een eeuw geleden, op 24 mei 1921, besloot de Belgische wetgever artikel 310 van het Strafwetboek, dat deelname aan een staking strafbaar stelde, af te schaffen.
Op donderdag 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten, vinden er in verschillende Belgische steden acties plaats ter verdediging van het stakingsrecht en het recht op actievoeren.
Zeker nu werknemers worden geconfronteerd met de enorme sociale en economische gevolgen van de coronapandemie moeten ze worden gehoord en betrokken.
Een gerechtsdeurwaarder inroepen, een beroep doen op externe medewerkers, stakers onder druk zetten en intimideren…