Vanaf 2026 ‘aansluitingsdocument’ tweede pensioenpijler op mypension.be

Gepubliceerd op

Voor het gros van de werknemers blijft het bedrijfs- of sectorpensioen moeilijk te doorgronden. Het nieuwe ‘aansluitingsdocument’ vanaf 2026 brengt mogelijk beterschap.

Defined benefit, rendementsgarantie, verzekeringstak 23, de tweede pensioenpijler grossiert in jargon. Voor het gros van de werknemers blijft het bedrijfs- of sectorpensioen moeilijk te doorgronden. Het nieuwe ‘aansluitingsdocument’ vanaf 2026 brengt mogelijk beterschap. Het document zal in eenvoudige taal een antwoord bieden op veelvoorkomende vragen. Is het een aanvullend pensioen van het type ‘vaste bijdrage’ of ‘vaste prestatie’? Welke contractuele rendementsgarantie bestaat er? Wanneer kan het pensioenkapitaal worden opgenomen? Het nieuwe document schetst de contouren van de pensioentoezegging, maar zal geen individuele gegevens bevatten.

Het aansluitingsdocument is één van de nieuwe informatieverplichtingen van de Transparantiewet 2de pijler uit 2022. Die wet treedt gefaseerd in werking en brengt de volgende veranderingen met zich mee: 

  1. Het nieuwe ‘pensioenoverzicht’ vervangt de jaarlijkse pensioenfiche. Het document biedt een individueel overzicht van de stand van zaken qua pensioenopbouw, met onder meer jaarlijks aangerekende kosten en toegekende beleggingsrendementen. Sigedis – een publieke vzw die de pensioendata beheert – maakt voortaan het document op. Wie zijn emailadres achterliet op mypension.be ontvangt het jaarlijkse pensioenoverzicht vanaf 2026 in de mailbox. De andere aangeslotenen ontvangen het pensioenoverzicht van hun verzekeraar of pensioenfonds.
  2. Het nieuwe ‘aansluitingsdocument’ biedt bij aansluiting een foto van de pensioentoezegging: type toezegging, recente beleggingsresultaten, contractuele rendementsgarantie etc. Werknemers kunnen het document vanaf 2026 raadplegen via mypension.be. 
  3. Verdere administratieve vereenvoudiging, met onder meer automatische uitbetaling van kleine pensioenkapitalen op het rekeningnummer gekend bij de Federale Pensioendienst (FPD).

Tabel: Gefaseerde inwerkingtreding Transparantiewet 2de pijler (2022)

Pensioenoverzicht

2026

Aansluitingsdocument

2026

Vereenvoudiging uitbetaling

2025

De komende jaren kan het ‘aansluitingsdocument’ haar politiek-syndicale meerwaarde bewijzen. Het kan bedrijfsdelegaties helpen toe te zien op de correcte uitvoering van de pensioentoezegging.

  1. Enerzijds helpt het om effectief na te gaan of collega’s onmiddellijk bij aanwerving worden aangesloten. Sinds 2019 kan de aansluiting bij een aanvullend pensioen niet langer afhankelijk zijn van een ‘wachttijd’ (voorheen kon dat in uitzonderlijke omstandigheden). In de praktijk wachten sommige werkgevers enkele maanden vooraleer ze nieuwe collega’s effectief aansluiten bij het pensioenplan. Conform CAP-advies 44 zal Sigedis een ‘pushbericht’ (e-mail) moeten versturen bij aansluiting bij het aanvullend pensioen. Op die manier valt eenvoudig te verifiëren of de werkgever nieuwe collega’s tijdig aansluit.
  2. Anderzijds heeft het ‘aansluitingsdocument’ een informatieve meerwaarde ten opzichte van het juridische pensioenreglement. Dat laatste document legt juridisch de rechten (en plichten) van aangeslotenen vast, maar heeft een beperkte leesbaarheid. Zelfs pensioenexperten raken soms verdwaald in het juridisch jargon. Door de centrale kenmerken van de pensioentoezegging samen te vatten, kan het aansluitingsdocument uitgroeien tot het nieuwe niet-juridische referentiedocument voor aanvullende pensioenen. Idealiter evolueert het document de komende jaren tot een dynamisch document met up-to-date informatie voor alle actief aangeslotenen.