Uitsluitend nog elektronische indiening aanvraag onderbrekingsuitkeringen

Gepubliceerd op

Sinds 2012 is het mogelijk om behalve via een papieren formulier, aanvragen tot onderbrekingsuitkeringen ook op elektronische wijze in te dienen. 

Het betreft uitkeringen in geval van: 

  • loopbaanonderbreking; 
  • zorgverlof; 
  • ouderschapsverlof; 
  • verlof voor medische bijstand; 
  • palliatief verlof; 
  • tijdskrediet algemeen stelsel; 
  • landingsbanen. 

Werknemers kunnen hun deel van de aanvraag invullen via de online toepassing voor burgers “Dossier Loopbaanonderbreking en tijdskrediet”, na identificatie met een e-ID of via itsme of met een eenmalige code op de smartphone. 

Op het einde van de elektronische wer k nemer s a a nv r a ag wo r den alle meegedeelde gegevens opgeslagen in een algemeen PDF-document dat dient als ontvangstbevestiging. Dat document wordt verstuurd naar de eBox van de werknemer (de beveiligde mailbox voor iedere burger, beschikbaar op www.mysocialsecurity.be). 

De beslissing (formulier C62) van de RVA in verband met de aanvraag tot tijdskrediet of thematisch verlof komt in de eBox van de werknemer terecht. Een kopie van de beslissing kan door de werknemer opgevraagd worden via de online toepassing. 

De werknemer die een aanvraag indient via elektronische weg, moet zich ertoe verbinden om alle attesten die bij de uitkeringsaanvraag gevoegd moeten worden, ter beschikking te houden van de RVA tijdens de hele duur van de onderbreking, verlengd met een periode van vijf jaar, te rekenen vanaf de eerste dag van het kalenderkwartaal dat volgt op het kwartaal waarin de betaling van de laatste uitkering plaatsvond. 

Op de website van de RVA is een instructiefilmpje te vinden over hoe een aanvraag via elektronische weg verloopt.

Elektronische aanvraag in principe verplicht vanaf 1 juli 

Tijdens de ministerraad van 3 mei werd een ontwerp van Koninklijk Besluit goedgekeurd dat de mogelijkheid om deze aanvragen tot onderbrekingsuitkeringen via een papieren formulier te verrichten, vanaf 1 juli schrapt. De elektronische aanvraag wordt met andere woorden verplicht. 

Dit ontwerp van KB wordt nog voor advies vo orgelegd a an zowel de Gegevensbeschermingsautoriteit als aan de Raad van State. Het is op dit ogenblik dan ook nog niet met 100% zekerheid te zeggen dat de beoogde inwerkingtredingsdatum van 1 juli zal aangehouden worden. De verplichting tot elektronische indiening zal pas opgelegd worden eens het uiteindelijke KB in werking is getreden. 

Ondersteuning en begeleiding werknemers 

Het beheerscomité van de RVA bracht een positief advies uit onder de garantie dat de RVA de nodige maatregelen zal nemen om de werknemers te ondersteunen en begeleiden. 

Hierover werd door de RVA toegezegd dat op basis van een gestructureerd actieplan initiatieven ondernomen worden naar zowel werknemers als werkgevers toe. ‘Digicoaches’ worden opgeleid om ondersteuning aan te bieden op de plaatsen waar er een contact is met het publiek. De ondersteuningscapaciteit via telefoon, chat en e-mail wordt verhoogd. En in digitale loketten zullen pc’s ter beschikking gesteld worden van werknemers die niet over een computer beschikken. 

De RVA voorziet bovendien in een flexibele overgangsperiode van drie maanden, tot 1 oktober 2024, waarin papieren aanvragen uitzonderlijk nog aanvaard kunnen worden (vanaf 1 juli 2024 worden de documenten voor een papieren aanvraag wel van de website gehaald, maar bij problemen kan contact opgenomen worden met de RVA). 

Geen gemengde aanvragen meer 

Sinds 1 juni 2024 is het niet meer mogelijk om een ‘gemengde’ aanvraag in te dienen, een aanvraag die deels langs papieren weg en deels langs elektronische weg wordt verricht (bv. werkgeversdeel elektronisch en het deel in te dienen door de werknemer op papier). Ongeveer 4% van alle aanvragen werd via gemengde aanvraag ingediend. 

Deze beslissing van de RVA werd doorgevoerd zonder reglementaire wijziging gezien ‘gemengde’ aanvragen niet expliciet door de reglementering voorzien zijn.