3 april - Webinar duurzaamheidsverslag

Gepubliceerd op

Het duurzaamheidsverslag is een nieuwe verplichting voor bedrijven die deel uitmaakt van de Green Deal, het ambitieuze plan van Europa ter bevordering van een koolstofneutrale economie tegen 2025. Het is een sleutelinstrument om transparantie en verantwoordelijkheid van de bedrijven te garanderen inzake duurzaamheid.

De wetgeving bepaalt dat het duurzaamheidsverslag moet worden voorgelegd aan de ondernemingsraad en dat de werknemers hierover een advies kunnen uitbrengen, dat aan het bestuursorgaan van het bedrijf zal worden overgemaakt. De bedrijfsrevisoren moeten de conformiteit van de rapportage certificeren. De verslagen moeten de impact op drie vlakken analyseren: milieu, sociale zaken en governance.

De CSRD-richtlijn wordt geleidelijk van kracht en zal uiteindelijk op veel bedrijven worden toegepast. 

  • Eerste golf (verslag in 2025 over boekjaar 2024): bedrijven die al onder de richtlijn voor niet-financiële informatie vallen. Dit zijn grote beursgenoteerde bedrijven.
  • Tweede golf (verslag in 2026 over boekjaar 2025): bedrijven die aan ten minste twee van de volgende criteria voldoen:
  • balans van meer dan €25 miljoen;
  • netto-omzet van ten minste €50 miljoen;
  • gemiddeld personeelsbestand van meer dan 250 werknemers.
  • Derde golf (verslag in 2027 over boekjaar 2026): beursgenoteerde kmo’s (met uitzondering van micro-ondernemingen)
  • Vierde golf (verslag in 2029 over boekjaar 2028) → buitenlandse bedrijven met activiteiten in de EU die aan dezelfde groottecriteria voldoen. 

Aandachtspunt: op 26 februari 2025 heeft de Europese Commissie een reeks wijzigingen aan de regelgeving voorgesteld – het ‘Omnibuspakket’ – dat onder het mom van administratieve vereenvoudiging voor de bedrijven een deregulering van hun verworvenheden inhoudt. De bedrijven worden aangemoedigd om de huidige wetgeving te blijven naleven in afwachting van de omzetting van de nieuwe richtlijnen.

Het ABVV organiseert een webinar op 3 april van 13.30u tot 16.30u om deze nieuwe wetgeving te ontcijferen en om de meerwaarde ervan voor de werknemers te belichten.