Betrokkenheid overnemer nu expliciet geregeld

Gepubliceerd op

Een nieuw hoofdstuk 5 bij cao 32bis betrekt de overnemer bij een conventionele overname. Tot nu toe was dit niet expliciet geregeld door de Belgische wetgeving.

Binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) zijn de sociale gesprekspartners op 17 december overeengekomen dat met ingang van 1 februari 2025

  • de overnemer op verzoek van de werknemers(vertegenwoordigers) de overlater dient uit te nodigen om zich voor te stellen tijdens de informatie en raadpleging en 
  • dat de inhoud van deze informatie en consultatie tijdig (vóór de overgang) dient bezorgd te worden aan de overnemer. 

Tot nu toe werd de betrokkenheid van de overnemer bij het sociaal overleg niet expliciet geregeld door de Belgische wetgeving wat eigenlijk niet conform met de Europese Overnamerichtlijn (Richtlijn 2001/23/EG) was.

In de praktijk betekent dat dat bij een conventionele overgang van onderneming de overlater (oorspronkelijke werkgever) de overnemer moet uitnodigen gedurende zijn informatie- en consultatieprocedures en ook aan deze laatste de mogelijkheid dient te geven om zich voor stellen aan de werknemers betrokken bij overgang. Deze informatie moet bezorgd worden onafhankelijk van de intentie van de overnemer om al dan niet in te gaan op deze uitnodiging. 

Het spreekt voor zich dat de overnemer (de nieuwe werkgever) deze verkregen informatie vervolgens ook moet bezorgen aan zijn eigen werknemers(vertegenwoordigers). Dit niet alleen in het kader van cao 32bis, maar breder – ook op basis van andere informatie-en raadplegingsverplichtingen, waaronder o.a. de occasionele informatieverstrekking (cao nr.9).

Nieuw hoofdstuk

Deze nieuwe verplichtingen zijn vervat in een nieuw hoofdstuk V getiteld: “Informatie aan de geïdentificeerde verkrijger in geval van overgang van ondernemingen krachtens overeenkomst”.

In dit nieuwe hoofdstuk wordt een nieuw artikel 15/2 ingevoerd: 

“De vervreemder deelt, op verzoek van de vertegenwoordigers van de werknemers die bij de overgang van ondernemingen krachtens overeenkomst betrokken zijn, de inhoud van de informatie en raadpleging mee aan de geïdentificeerde verkrijger en nodigt hem uit om zich aan hen voor te stellen tijdens die informatie en raadpleging.

In de ondernemingen waar noch een ondernemingsraad, noch een vakbondsafvaardiging, noch een comité voor preventie en bescherming op het werk bestaat, deelt de vervreemder op verzoek van de werknemers die bij de overgang van ondernemingen krachtens overeenkomst betrokken zijn, de inhoud van de informatie mee aan de geïdentificeerde verkrijger en nodigt hem uit om zich aan hen voor te stellen vóór de overgang”.

Verduidelijking

In de bijbehorende commentaar wordt gepreciseerd welke informatie en consultatie bedoeld worden. Hierbij wordt een link gemaakt naar de informatieverplichting die reeds geldt in hoofde van de overlater t.o.v. zijn eigen personeel bij afwezigheid van een werknemersvertegenwoordiging (zie nieuw artikel 15/1 (huidig art. 15bis) - bijv. de datum van de overgang, de juridische, economische en sociale gevolgen van die overgang en de ten aanzien van de werknemers overwogen maatregelen). Ingeval een werknemersvertegenwoordiging wel aanwezig is in de onderneming, wordt een band gelegd met de cao’s nrs. 9 en 5, en de Welzijnswet.

De overlater moet dit tijdig doen, tijdens de informatie (en raadpleging) van de werknemers(vertegenwoordigers) en vóór de overgang. De uitnodiging dient eveneens tijdig en in ieder geval vóór de overgang bezorgd te worden.

De commentaar bij het nieuwe artikel bevat ook een definitie van de overnemer (geïdentificeerde verkrijger). Dit is diegene die ingevolge de overgang de hoedanigheid van werkgever verkrijgt ten aanzien van de werknemers van de onderneming die overgaat of het gedeelte van de onderneming dat overgaat.

Het nieuwe hoofdstuk V cao 32bis is tot stand gekomen naar aanleiding van een eerder uitgebracht NAR-advies door de sociale gesprekpartners op 19 december 2023 betreffende evaluatie van de NAR-aanbeveling nr. 28 (Herstructurering). In dit advies gingen de sociale gesprekspartners een aantal engagementen aan, waaronder een aanpassing van de cao 32bis. In hetzelfde advies werd ook afgesproken dat de sociale gesprekpartners een ontradingsmechanisme zullen ontwikkelen om de omzeiling van de informatie- en consultatieprocedures bij collectieve ontslagen (zgn. Wet-Renault) tegen te gaan. De onderhandelingen hierover zijn nog lopende in de NAR.

De wijzigingen aan cao 32bis treden in werking op 1 februari 2025 en na het algemeen verbindend verklaren bij KB zullen ze ook direct van toepassing zijn op lopende procedures.

 

Auteur: Anna.Makhova@abvv.be