Landingsbaan en verbrekingsvergoeding: een gewaarschuwd werknemer is er twee waard

Oudere werknemer

Gepubliceerd op

Wat is de impact van een landingsbaan op je sociale rechten? Wat als je ontslagen of ziek wordt?

Het tijdskrediet eindeloopbaan of ‘landingsbaan’ geeft oudere werknemers de mogelijkheid om hun arbeidsprestaties te verminderen tot aan hun pensioen. Opzet is die oudere werknemers aan te moedigen te blijven doorwerken tot de pensioenleeftijd. De mogelijkheid om de arbeidsprestaties te verminderen is bedoeld om hen in staat te stellen hun job voort te zetten tot ze kunnen ‘landen’ in hun pensionering. 

Het tijdskrediet eindeloopbaan voorziet dan ook geen volledige onderbreking van de arbeidsprestaties, enkel een gedeeltelijke vermindering (halftijds of onder de vorm van 1/5de) is mogelijk. Je kan het opnemen tot je op pensioen gaat, er is geen beperking qua totaal aantal maanden. De enige beperking is dat je het niet meer kan toepassen vanaf de datum dat je op pensioen gaat.

De opname van tijdskrediet eindeloopbaan (landingsbaan) heeft een impact op je sociale rechten. Een overzicht.

Ontslag

Als je tijdens je opname van tijdskrediet ontslagen wordt en er is een opzeggingstermijn, loopt de opzeggingstermijn tijdens je tijdskrediet. 

Als je tijdens de opname van tijdskrediet ontslagen wordt met een verbrekingsvergoeding, wordt het tijdskrediet onmiddellijk stopgezet. De verbrekingsvergoeding wordt berekend op het loon dat je zou ontvangen hebben indien je geen tijdskrediet zou opgenomen hebben.

Let op! Bij ontslag tijdens de opname van tijdskrediet eindeloopbaan voor onbepaalde duur, wordt jouw verbrekingsvergoeding berekend op het loon dat je op basis van je verminderde prestaties ontving.

Je werkloosheidsuitkering wordt berekend op basis van het gemiddeld dagloon dat je zou verdiend hebben wanneer je geen tijdskrediet opgenomen zou hebben. Hetzelfde geldt voor je aanvullende toeslag SWT.

Gezondheidzorg en ziekte

Je behoudt altijd je recht op terugbetaling van gezondheidszorgen. 

Het bedrag van de ziekte-uitkering verschilt naargelang je ziekte aanvat voor of tijdens je onderbreking.

  • Indien je ziekte aanvat voor de ingang van je onderbreking (waarvan de datum vaststaat), dan gaat de onderbreking toch in. Je ziekenfonds vermindert het dagbedrag van je ziekte-uitkering met 1/26ste van het maandelijkse bedrag van de onderbrekingsuitkering (als je daar recht op hebt).

  • Word je ziek tijdens je deeltijds tijdskrediet, dan wordt je uitkering van het ziekenfonds berekend op basis van je deeltijdse loon. Je behoudt daarnaast ook je onderbrekingsuitkering (als je daar recht op hebt).
    Als je ziekte langer duurt dan de overeengekomen periode van deeltijds tijdskrediet met de toekenning van een onderbrekingsuitkering, dan berekent je ziekenfonds je uitkering na het einde van dit tijdskrediet op je voltijdse loon.

Uitstellen, stopzetten, annuleren

Je kunt in gemeenschappelijk akkoord met je werkgever de aanvang van het tijdskrediet eindeloopbaan uitstellen of stopzetten. De RVA moet hiervan zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht. 

Dit houdt wel in dat je na het einde van de arbeidsongeschiktheid een nieuwe aanvraag zal moeten indienen volgens de normale procedure.

  • Als je ziek wordt voor je opname van tijdskrediet start, raden we je aan om je tijdskrediet onmiddellijk te annuleren. In dat geval blijft je ziekte-uitkering op je volledige loon berekend worden en kan je na je herstel alsnog je tijdskrediet op een later ogenblik opnemen. 

  • Als je ziek wordt na de opname van de periode van het tijdskrediet eindeloopbaan (en je dus opnieuw voltijds werkt), wordt je ziekte-uitkering op basis van je voltijdse loon berekend.

Op basis van de impact op een eventuele verbrekingsvergoeding en ziekte-uitkering, lijkt het eerder aangewezen om tijdskrediet eindeloopbaan voor bepaalde duur op te nemen in plaats van voor onbepaalde duur.

Belangrijk hierbij is dat na de opname van tijdskrediet eindeloopbaan, je niet opnieuw eerst aan de tewerkstellingsvoorwaarden dient te voldoen om opnieuw tijdskrediet eindeloopbaan op te nemen.

Wat het ingeven van een einddatum bij de aanvraag tot tijdskrediet eindeloopbaan voor bepaalde duur betreft, raden we je aan om veiligheidshalve minstens de datum van je 67ste verjaardag in te geven.

 

Auteur: lander.vanderlinden@abvv.be