Toegankelijkheid zorg wordt prioriteit

Gepubliceerd op
De Algemene Raad van het RIZIV, met sociale partners, mutualiteiten en regeringsvertegenwoordigers, vond op 5 mei een consensus om de toegankelijkheid van de zorg naar voor te schuiven als één van de drie prioritaire gezondheidszorgdoelstellingen voor deze legislatuur.
In België moeten nog steeds mensen zorg uitstellen om financiële redenen. Dat is onder meer een resultaat van het relatief hoge bedrag dat patiënten in België zelf moeten betalen. De OESO-studie “Health at a glance 2024” toont aan dat in België 20% van de gezondheidsuitgaven ‘out-of-pocket payments’ zijn ten opzichte van een EU-gemiddelde van 15%. Dit aandeel is in België dubbel zo hoog dan in onze buurlanden: 10% in Nederland, 9% in Frankrijk en 12% in Duitsland. Deze hoge eigen uitgaven zijn onder meer een gevolg van de hoge supplementen die niet-geconventioneerde zorgverleners aanrekenen.
Minister Frank Vandenbroucke zette in de vorige legislatuur al in op de toegankelijkheid van de gezondheidszorg onder meer door een verbod om supplementen aan te rekenen voor patiënten met een verhoogde tegemoetkoming. Daar kwam felle weerstand tegen vanuit bepaalde artsenorganisaties. Minister Vandenbroucke wil op hetzelfde elan verder gaan deze legislatuur met een verdere beperking van de supplementen. Bepaalde artsenorganisaties leggen echter opnieuw sterke druk om de financiële toegankelijkheid van de zorg te verminderen, onder meer door een verhoging van het remgeldplafond.
Daarom ijverde het ABVV met succes voor de erkenning van de toegankelijkheid van de zorg als één van de drie prioritaire gezondheidszorgdoelstellingen. Het ABVV zal nauwgezet de operationalisering van deze prioritaire gezondheidszorgdoelstelling opvolgen.
Auteur: niels.morsink@abvv.be