20 oktober 2024 - Nationale betoging voor een staakt-het-vuren in Palestina

Gepubliceerd op

De ongekende opeenvolging van geweld in Gaza en het Midden-Oosten moet ophouden. Ook ons land moet mee de internationale druk verhogen om tot een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren te komen en een einde te maken aan de bezetting. Daarom roept de Nationale Coalitie voor Palestina op tot een nieuwe nationale betoging. Afspraak zondag 20 oktober om 12u aan het Noordstation in Brussel. 

Ceasefire NOW! Justice4Palestine 

De  eisen zijn duidelijk: een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren en de bescherming van alle burgers, de vrijlating van alle gevangenen, een einde aan de illegale bezetting en kolonisatie van bezet Palestijns gebied, een einde aan de apartheidspolitiek, de opheffing van het beleg van Gaza en toegang tot internationale hulp voor de Palestijnen in Gaza en Westelijke Jordaanoever die zich momenteel in een absolute humanitaire noodsituatie bevinden. Israël schendt al tientallen jaren ongestraft het internationaal recht. Alleen internationale druk kan hier een einde aan maken en gerechtigheid brengen voor het Palestijnse volk.

België moet mee de internationale druk verhogen om tot een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren te komen. We betogen om te eisen dat de volgende Belgische regering:

  • Verder mee de internationale druk opvoert om tot een akkoord over een duurzaam staakt-het-vuren te komen; 
  • Het initiatief neemt om een volledig internationaal militair embargo in te stellen en in Europees verband artikel 2 betreffende de eerbiediging van de mensenrechten in de associatieovereenkomst EU-Israël te activeren, met het oog op economische en diplomatieke gevolgen ten aanzien van de staat Israël;
  • zijn volledige steun verleent aan de lopende onderzoeken van het Internationaal Strafhof (ICC);
  • zijn volledige steun uitspreekt voor de procedure die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) tegen Israël heeft aangespannen, en extra druk zet op Israël opdat het alle voorlopige maatregelen waartoe het Hof heeft besloten, volledig naleeft;
  • het advies van het Internationaal Gerechtshof over de bezetting van de Palestijnse gebieden naleeft, waarin de verantwoordelijkheid van derde landen wordt vastgesteld om “maatregelen te nemen ter voorkoming van handel en investeringen die bijdragen tot de instandhouding van de illegale situatie die Israël in de bezette Palestijnse gebieden heeft gecreëerd”. Dit vereist dat de EU haar politieke en budgettaire steun voor de goede werking en het updaten van de VN-databank over bedrijven die betrokken zijn bij kolonisatie versterkt, en alle handel met Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden verbiedt;
  • Een voortrekkersrol opneemt in de instelling van verdere sancties tegen gewelddadige kolonisten en tegen politieke en militaire leiders die zich schuldig maken aan schendingen van het internationaal recht. 

Praktisch

  • Zondag 20 oktober 2024
  • Start om 14u. op de Albert II-laan aan het Noordstation in Brussel. De betoging eindigt op het Jean Reyplein in de Europese wijk.
  • De organisatoren roepen de deelnemers op  vreedzaam te demonstreren.
  • Elke vergoelijking van oorlogsmisdaden, aanvallen tegen burgers of elke uiting van antisemitisme, islamofobie of enige andere vorm van racisme zal leiden tot uitsluiting van de actie.