Abortus is een recht, verander de wet: acties op 19 en 28 september 2024

Gepubliceerd op

Met acties op donderdag 19 en zaterdag 28 september roepen we samen met vrouwen en burgerrechtenorganisaties de pas verkozen parlementsleden op hun verplichtingen na te komen. Toegang tot abortus is een fundamenteel recht dat beschermd moet worden. Een wetswijziging is essentieel. Het is hoog tijd om dit fundamentele recht volledig te decriminaliseren en komaf te maken met alle belemmeringen en discriminatie.

Er is een parlementaire meerderheid

In 2019 werd een wetsvoorstel om de termijn voor toegang tot abortus te verlengen tot 18 weken en abortus volledig te decriminaliseren opgeofferd voor de vorming van de Vivaldi-regering. Vandaag, met de mogelijke vorming van een Arizona-coalitie, zijn er nieuwe blokkades voor abortus te verwachten. Bij de parlementaire opening van 2024 zal er echter een wetsvoorstel over abortus met urgentie worden behandeld. Een duidelijke meerderheid in de Kamer steunt deze wet, en een regering in lopende zaken kan deze aannemen. Het is dan ook nodig om nu actie te voeren.

Donderdag 19 september - Rondrit met bus, symbolische actie

Elk jaar trekken meer dan 350 vrouwen noodgedwongen naar Nederland voor een zwangerschapsonderbreking omdat ze de wettelijke termijn van 12 weken hebben overschreden. Wie niet de middelen heeft, moet gedwongen een ongewenste zwangerschap uitdragen. Op de dag van de heropening van het federale parlementaire jaar organiseert het 'Abortion Right platform' daarom een grootschalige actie met de vraag aan de politici om eindelijk werk te maken  van de nieuwe abortuswet.

Vijftig jaar geleden organiseerden feministische bewegingen "vrouwenbussen" voor vrouwen die naar Nederland trokken voor een abortus. Als verwijzing naar deze historische acties trekt op donderdag 19 september een bus met een spandoek langs verschillende symbolische plaatsen in Brussel. De eindhalte van de bus is het Justitiepaleis. Het spandoek: “Voor een abortus moeten we nog steeds naar Nederland. Verander de wet.”

In de bus zitten zo'n dertig vrouwen, die symbool staan voor de honderden vrouwen die elk jaar geen andere keuze hebben dan naar Nederland te reizen voor een zwangerschapsonderbreking. Eenmaal aangekomen op het Poelaertplein, verlaten deze vrouwen de bus met al hun reisbenodigdheden en brengen ze getuigenissen van vrouwen die naar Nederland moesten reizen voor een abortus.

Praktisch

  • Donderdag 19 september
  • 9 - 10u: De bus rijdt langs verschillende symbolische plaatsen in Brussel.
  • 10u - 10u30: Aankomst van de bus op het Poelaertplein voor het Justitiepaleis. Dit is de plaats van afspraak voor wie dit initiatief wilt ondersteunen!
  • 10u30 - 11u30: Symbolische performance voor het Justitiepaleis en persmoment.
  • Meer info via het evenement Abortus is een recht, verander de wet

Zaterdag 28 september - Betoging voor het recht op abortus

  • Zaterdag 28 september om 14u 
  • Albertinaplein aan het Centraal Station te Brussel
  • Meer info via het evenement 

Delen