Staken doe je zo

Kan ik staken?

Ja. Het stakingsrecht is een basisrecht. Het volstaat om te melden dat je afwezig zal zijn op een bepaalde datum omwille van een staking. De werkgeversorganisaties worden altijd schriftelijk op de hoogte gebracht van het feit dat er een staking zal plaatsvinden. Je mag zelfs de dag zelf nog laten weten dat je zal staken.

De algemene staking van 31 maart vindt plaats over de verschillende sectoren heen, zowel privé als publiek.

Kan ik gestraft worden? 

Staken is een recht en mag dus niet leiden tot sancties. Dit zou een vorm van vakbondsdiscriminatie zijn. Staken mag dus ook nooit leiden tot ontslag. Bovendien heb je altijd het recht om deel uit te maken van een stakingspiket zolang je andere werknemers niet verhindert te gaan werken. Dit maakt allemaal deel uit van het stakingsrecht.

Belangrijk! Je hebt geen toestemming nodig van je werkgever. Het volstaat om je afwezigheid op 31 maart te melden. Het is niet omdat je staakt dat je contract verbroken is. Je bent gewettigd afwezig. Je werkgever mag dus je arbeidscontract niet beëindigen omdat je staakt. 

Kan ik opgevorderd worden?

In bepaalde sectoren is echter voorzien dat het stakingsrecht niet mag worden uitgeoefend indien het de werking van het bedrijf, de levering van goederen en diensten voor de collectiviteit in gevaar brengt. Bepaalde sectorakkoorden stellen dat bepaalde werknemers zelfs in geval van staking hun arbeidsprestaties moeten blijven uitoefenen (ziekenhuizen, brandstofleveranciers …). Twijfel? Contacteer je vakbond. 

Mag de werkgever stakende werknemers vervangen door uitzendkrachten?

Neen. Werknemers aanwerven om een staking te breken in een niet-essentiële sector is een zware schending van de vakbondsvrijheid.

Krijg ik als staker een vergoeding?

De afwezigheidsdag wordt beschouwd als een onbetaalde stakingsdag en geeft aanleiding tot een stakingsvergoeding (€40) als je lid bent van een vakbond. Hiervoor moet je jouw gegevens invullen op de stakerskaart en die kaart aan je vakbond bezorgen. Vragen? Contacteer jouw delegee. 

Moet ik lid zijn van een vakbond om te staken?

Neen, dat is geen vereiste. Je hebt in dat geval echter geen recht op de stakersvergoeding.

Tips

  • Probeer zoveel mogelijk in dialoog te treden en leg de redenen voor de actie uit. Tracht zoveel mogelijk mensen te overtuigen om zich bij de beweging aan te sluiten. Aarzel niet om humor te gebruiken want met humor vermindert vaak de spanning.
  • Bereid een pamflet voor met uitleg over de redenen voor de actie om maximaal te sensibiliseren.
  • Blijf in alle omstandigheden kalm en ga niet in op provocaties van de werkgever, directie, derden of niet-stakers.
  • Vermijd acties die bedoeld zijn schade te veroorzaken aan bedrijven of personen: schade aan werkinstrumenten, vernieling van goederen, meubilair of gebouwen …

Meer info