Advies HRPBW over RIT 3.0

Gepubliceerd op
In het kader van het regeerakkoord wil de regering De Wever-Bouchez de procedure van re-integratie aanpassen. Die aanpassingen voorzien extra taken voor de arbeidsarts en een snellere opvolging en activering van langdurig zieken.
De mogelijkheid om als werknemer een preventief re-integratietraject aan te vragen was één van de weinige positieve punten in het regeerakkoord. Het ontwerp KB tot wijziging van de Codex over het welzijn op het werk werd voor advies voorgelegd aan de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk (HRPBW). Op 26 juni bracht die een unaniem positief advies uit. Ondanks een overwegend negatieve richting van de voorgelegde wijzigingen, liet het advies toe een aantal belangrijke syndicale winsten te boeken.
Krachtlijnen van RIT 3.0
- Er wordt duidelijk aangegeven dat de communicatie tussen de arbeidsarts, de adviserend arts en de behandelend arts over de gezondheidstoestand van een werknemer voortaan kan gebeuren via het TRIO-platform;
- bezoek voorafgaand aan de werkhervatting op vraag van de werkgever wordt voortaan ook mogelijk;
- de mogelijkheid voor de werknemer om een aanpassing van het werk te vragen om te vermijden dat hij ziek zou uitvallen (preventief traject) wordt expliciet opgenomen in de codex;
- de werkgever wordt verplicht om contact te onderhouden met de arbeidsongeschikte werknemer;
Verder wordt het re-integratietraject op een aantal punten aangepast. Zo zal de werkgever vanaf het begin van de arbeidsongeschiktheid een re-integratietraject kunnen opstarten met toestemming van de werknemer. De werkgever moet daarbij vanaf 8 weken arbeidsongeschiktheid een inschatting van het arbeidspotentieel vragen aan de arbeidsarts, waarna er uiterlijk 6 maanden na het begin van de arbeidsongeschiktheid een traject moet worden opgestart als er daadwerkelijk sprake is van arbeidspotentieel.
De uitnodigingen van de arbeidsarts moeten aangetekend worden verzonden, en als de werknemer niet ingaat op de uitnodiging, moet deze informatie aan de adviserend arts worden meegedeeld (met het oog op een mogelijke sanctie). De werkgever onderzoekt voortaan ook de concrete mogelijkheden voor ander werk bij andere werkgevers, en er wordt doorverwezen naar de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten als de werknemer niet meer bij de eigen werkgever aan de slag kan.
Syndicale winst in het advies over RIT 3.0
Ondanks een negatieve strekking van de voorgelegde wijzigingen van het regeerakkoord die vooral gericht zijn op een individuele controle en bestraffing van langdurig zieken, bevat het uitgebrachte advies een aantal positieve punten voor ons:
- Het belang van het evenwicht tussen de primaire, secundaire en tertiaire preventie en de efficiënte inzet van arbeidsartsen als preventie-actor.
- De rol van de arbeidsarts als preventie-actor kan enkel efficiënt vervuld worden als hij het vertrouwen geniet van alle actoren in de onderneming. Om die reden moet worden vermeden dat de arbeidsarts zou worden gezien als een controlearts die de gegrondheid van de afwezigheid wegens ziekte moet nagaan. Er zijn bepalingen in het ontwerp KB die deze vertrouwensrol zouden kunnen ondergraven. Dat moet vermeden worden.
- Herhaling van het standpunt dat we tegen sancties zijn in het kader van het re-integratiebeleid (voor ons zijn uiteraard de sancties tegen zieken het ergste).
- Het belang van een expliciete toestemming van de werkgever voor het uitwisselen van de (medische) informatie.
- Werkgevers die beroep willen doen op de procedure van het bezoek voorafgaand aan de werkhervatting moeten eerst contact opnemen met de werknemer. Tot nu toe konden alleen de werknemers beroep doen op deze procedure die ook als informele re-integratieprocedure werd beschouwd. Het ontwerp KB laat het ook toe aan de werkgevers, maar onze vrees was dat de werkgevers deze procedure zullen gebruiken om de zieke werknemers te controleren.
- Het ontwerp KB introduceert een nieuw preventief re-integratietraject dat de werknemer kan aanvragen. De werkgever kan deze aanvraag weigeren, maar we vragen in het advies om er een motivatie aan te koppelen.
- De notie van het arbeidspotentieel dient verduidelijkt te worden en geüniformeerd in andere wetgeving (bv. in het kader van de ZIV-wetgeving, waarin ook het arbeidspotentieel moet worden ingeschat).
Het uitgebrachte advies moet door de minister van Werk in aanmerking worden genomen bij de aanpassing van het ontwerp KB, maar dit is slechts een eerste stap in onze syndicale strijd tegen de maatregelen van het regeerakkoord die in hun geheel niet tot de gewenste resultaten zullen leiden, namelijk tot een duurzame terugkeer naar het werk van zieke werknemers.
Auteurs : Anna.Makhova@abvv.be, Niels.Morsink@abvv.be