Veel plussen en een min voor het Groeipakket

Kind bouwt toren op school of kinderopvang

Gepubliceerd op

Na aanhoudende syndicale druk wordt het Groeipakket opnieuw geïndexeerd. Toch is er nog werk om de groei in het Groeipakket te herstellen. We reiken de minister de hand om dit te verwezenlijken. 

Als Vlaams ABVV maakten we de afspraak om het groeipakket met een kleine letter te schrijven tot de bedragen weer gekoppeld zouden worden aan de levensduurte. En kijk, die afspraak mag de vuilbak in. Met de goedkeuring van het Programmadecreet zal het Groeipakket volgend jaar (vanaf oktober 2025) opnieuw gegarandeerd geïndexeerd worden (aan de afgevlakte gezondheidsindex) met zelfs minimaal 2%. Een heel goede beslissing die mede dankzij onze syndicale strijd gerealiseerd kon worden. 

Maar wat staat er nog te gebeuren in de Vlaamse kinderbijslag?

De kleutertoeslag

Tegelijk met de invoering van de gegarandeerde indexering werd de kleutertoeslag afgeschaft. Kleuters van 3 en 4 jaar die naar de kleuterschool gaan, konden een toeslag ontvangen van 143,50 euro per jaar. Uit onderzoek en evaluatie blijkt echter dat het beter is om de kleuterparticipatie op een andere manier te stimuleren (onderwijsbeleid/inburgeringsbeleid/gezinsbeleid). De huidige rechthebbenden, de 4-jarigen in 2025, worden niet geraakt. Wij, alsook de SERV, verwachten wel dat deze middelen opnieuw worden geïnvesteerd in het Groeipakket.

Uitfasering sociale toeslagen

Vanaf inkomstenjaar 2026 (toekenningsjaar 2027) wil de Vlaamse regering een nieuw systeem toepassen in de sociale toeslagen. Daarbij willen ze de huidige inkomensgrenzen van de sociale toeslagen geleidelijker uitfaseren. Dat moet ervoor zorgen dat inkomensvallen (juist wel of juist niet het recht openen op toeslagen) naar aanleiding van werken of promotie vermeden worden. Het nieuwe systeem zou enkel van toepassing zijn op nieuwe rechthebbenden, voor de huidige rechthebbenden verandert er niets. 

Het Vlaams ABVV is vragende partij voor deze uitfasering maar vraagt samen met de andere sociale partners een goede beleidsvoorbereiding en betrokkenheid met het middenveld.

Extra voorwaardelijkheden

De Vlaamse regering heeft de intentie om via het Groeipakket in te grijpen in het gedrag en handelen van de Vlaamse gezinnen. Ouders dienen voldoende Nederlands te leren en de ouderlijke verantwoordelijkheid naar behoren uit te voeren, anders verliest men de schoolbonus en/of de schooltoeslag. Wij zijn van mening dat een financiële sanctie geen duurzame oplossing biedt voor dergelijke problemen. Andere maatregelen binnen andere beleidsdomeinen dienen hiervoor ingezet te worden (taallessen, gezinscoaches …). 

Daarnaast is het nog maar de vraag of deze stappen rechtsgeldig zijn en wat dit aan administratieve last zal betekenen voor de onderwijspartners en de uitbetalers van het Groeipakket.

Eén uitbetalingsactor

Vandaag bestaan er vijf uitbetalingsactoren voor het Groeipakket: vier private uitbetalers (Infino, Kidslife Vlaanderen, MyFamily en Parentia) en één publieke uitbetaler (FONS). Het was reeds de bedoeling van de vorige Vlaamse regering om, op basis van een grondige evaluatie, toe te werken naar één uitbetalingsactor. De nieuwe Vlaamse regering zet die plannen voort, maar zonder voorafgaande decretale evaluatie. 

De sociale partners in de SERV betreuren die stap omdat uit de eigen analyse een positieve samenwerking naar boven kwam én vooral omdat de decretale evaluatie nog ontbreekt. Het is ook nog niet zeker in welke vorm (privaat of publiek) en in welk tijdspad dit gerealiseerd zal worden, wat dan weer zorgt voor ongerustheid bij de personeelsleden.

Handgeklap en een uitgestoken hand

Vlaams minister Caroline Gennez heeft meteen de toon gezet met de invoering van de volledige indexering van het Groeipakket. Daarvoor verdient ze lof

Maar tegelijk is er nog veel werk aan de winkel om de groei in het Groeipakket te herstellen. Het Vlaams ABVV reikt alvast de hand om de Minister daarbij te helpen.

 

Auteur: ayoubi.benali@vlaamsabvv.be