Zo'n 10.000 vrouwen van 55 jaar en ouder uitgesloten, omdat ze deeltijds werkten

Zo'n 10.000 vrouwen van 55 jaar en ouder dreigen uitgesloten te worden van de sociale zekerheid, omdat ze deeltijds werkten. Wanneer 6 mannen aan een onderhandelingstafel beslissen… 

Het “koninginnestuk” van het Paasakkoord was de beperking van de werkloosheidsverzekering. Het ABVV wees op de gevaren en de neveneffecten waar de regering geen rekening mee had gehouden. Enkele zaken werden gecorrigeerd. De uitwerking van de ingreep zou allicht gefaseerd verlopen en werkenden met een inkomensgarantie-uitkering zouden misschien toch vrijgesteld worden. Een minimum. Maar wanneer het over 55-plussers gaat, blijft de regering mist spuien door te zeggen dat zij niet in het vizier komen. 

Wie zal er onder de werkzoekenden ouder dan 55 jaar daadwerkelijk tot de uitzonderingen behoren? Vanaf 2030 moet men verplicht 35 jaar voltijds gewerkt hebben om uitsluiting op 55 jaar en ouder te voorkomen. Concreet: wie tussen 21 en 55 jaar niet voltijds heeft gewerkt, zal na 24 maanden uit de werkloosheidsverzekering worden uitgesloten. Deze loopbaanvoorwaarden zullen door weinigen gehaald worden, en deeltijdsen zijn de pineut. 

Het zijn vooral vrouwen die deeltijds werken: ongeveer 800.000 vrouwen (of 40%) is in ons land deeltijds aan de slag. In de sector van de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening werkt iets minder dan de helft van de werknemers deeltijds. Bij vrouwen gaat het om net iets meer dan de helft (52,8%) en bij mannen ongeveer 1 op 4 (25,3%). Een realiteit die al decennialang bestaat en die absoluut niet wordt meegenomen in het regeringsbeleid, dat voornamelijk door mannen wordt bepaald. 

Van de werkzoekenden in de derde periode van de werkloosheid zijn naar schatting ongeveer 24.000 mensen 55 jaar of ouder. Daarvan zijn zowat 10.000 vrouwen... die binnenkort in het vizier komen van de uitsluitingen. 

Het valt op dat minister Clarinval erg ver gaat. Hij scherpt de ingreep verder aan en gaat verder dan het regeerakkoord. In het regeerakkoord was namelijk bepaald dat personen ouder dan 55 jaar met een halftijdse loopbaan van 30 jaar (35 jaar vanaf 2030) niet zouden worden uitgesloten. 

Dat is niet langer het geval in het Paasakkoord. Er wordt een stengere berekeningswijze gehanteerd: het moet nu gaan om een voltijdse loopbaan van 30/35 jaar. 

Iedereen die geen voltijdse loopbaan kon opbouwen, wordt uitgesloten van de werkloosheidsverzekering. Een 55-jarige die 30 jaar lang 4/5de werkte, zal nooit aan deze voorwaarden voldoen.  

Terwijl het genoegzaam bekend is dat de kans klein is om na je 55ste door een werkgever te worden aangenomen of zelfs maar een sollicitatiegesprek te krijgen. En we weten ook dat het verlies van de werkloosheidsuitkering zal leiden tot een verlies van financiële onafhankelijkheid. 

De voorwaarden om toegang te krijgen tot een landingsbaan zullen gelijklopend zijn met dezelfde criteria. Dit recht zien deeltijders, en met name vrouwen, ook gefnuikt. 

De Raad van State heeft dit reeds opgemerkt en is ook kritisch voor deze beleidsmaatregelen.

Het ABVV blijft gekant tegen deze ingrepen, blind voor de realiteit, gericht op sanctioneren en verarmen.