Werkloosheidsverzekering in Frankrijk voor grensarbeiders (m/v): nee tegen de wijziging van de "redelijke werkaanbieding", een gevaar voor de Europese verordening

Op 1 april 2025 zal de Franse regelgeving inzake de werkloosheidsverzekering veranderen als gevolg van de goedkeuring door de Franse regering van het akkoord van 14 november 2024. In dit akkoord tussen werkgeversorganisaties en representatieve vakbonden in Frankrijk − dat niet werd ondertekend door de CGT − werd voorzien in een herziening van de bepalingen betreffende de werkloosheidsuitkeringen voor grensarbeiders, meer bepaald voor die in Zwitserland, Luxemburg en België.
Na een gezamenlijke actie van onze vakbonden aan beide kanten van de grens, hebben we in december een eerste overwinning behaald: de Franse regering heeft besloten om niet over te gaan tot de goedkeuring van een artikel ter invoering van een verminderingscoëfficiënt voor de uitkeringen. De coëfficiënt zou worden berekend op basis van de verhouding tussen de gemiddelde lonen in het land van tewerkstelling en in het land van verblijf, Frankrijk dus, maar was duidelijk in strijd met de Europese wetgeving.
Op 21 maart heeft de Franse regering echter een ander decreet gepubliceerd ter herziening van de zogenaamde "redelijke werkaanbieding”, die voortaan wordt bepaald op basis van het loon dat gewoonlijk wordt betaald in het geografische gebied waar men woont. Om tegemoet te komen aan de eisen van de Franse werkgevers, die nochtans heel wat industriële banen hebben doen verdwijnen in de grensgebieden, en om hetzelfde bezwaar van onwettigheid te omzeilen, wordt in de tekst met geen woord gerept over grensarbeiders. Daar trapt echter niemand in: het feit dat dit verzwegen wordt kan zelfs gezien worden als een extra bewijs van onwettigheid.
Bovendien hebben de Europese regeringen de onderhandelingen hervat om bepaalde bepalingen van de Europese Verordening 883/2004 te wijzigen, en wel net m.b.t. dit punt, nl. de coördinatie van de werkloosheidsverzekeringsstelsels. In ruil voor wijzigingen in de werkloosheidsverzekeringsrechten willen sommige regeringen overigens de bescherming van gedetacheerde werkneemsters en werknemers terugschroeven. Hoewel we het eens zijn met de doelstelling dat het land van tewerkstelling de volledige financiële last moet dragen van de werkloosheidsuitkeringen die voortvloeien uit baanverlies, zijn we het er niet mee eens dat de regelgeving van het land van tewerkstelling wordt toegepast op mensen die over de grens werken of gedetacheerd zijn: aangezien de regelgeving sterk uiteenloopt en de diensten sterk verschillen in omvang, zou dit een bron zijn van nieuwe concrete en grote problemen voor grensarbeiders, met name voor Franse grensarbeiders die in Zwitserland, Luxemburg en België hebben gewerkt.
Onze organisaties roepen de Franse regering daarom op om het duidelijk onwettige decreet van 21 maart in te trekken.
Daarnaast vragen we de Europese regeringen om de Europese Verordening 883/2004 alleen te wijzigen om de rechten van grensarbeiders en gedetacheerde werkneemsters en werknemers te versterken, zonder daarbij de plaats waar de rechten worden opgebouwd te veranderen. De rechten van werkneemsters en werknemers moeten worden versterkt, niet worden afgebroken.
Wij juichen de recente mobilisatie van de vele betrokken werkneemsters en werknemers toe en roepen hen nogmaals op om uiterst waakzaam te zijn bij het verdedigen van hun rechten. Samen staan we sterk!