Het sociaal tarief: hoe zit dat in elkaar?
Gepubliceerd op
De energieprijzen swingen de laatste maanden de pan uit en het einde is voorlopig nog niet in zicht. Controleer zeker of jij recht hebt op het sociaal tarief.
Veel huishoudens, en veel ABVV-leden, zijn onvoldoende geïnformeerd en zijn niet op de hoogte van het sociaal energietarief en of ze er recht op hebben.
Wat is het?
Het sociaal tarief is bedoeld om bepaalde personen of gezinnen te helpen om hun elektriciteits- en/of aardgasrekening te betalen.
Het sociaal tarief voor elektriciteit en gas wordt in de meeste gevallen automatisch toegekend. Je hoeft hiervoor dus geen stappen te ondernemen. De overheid verzamelt alle gegevens (bij leveranciers, rijksregister, sociale zekerheid) en deelt mee aan de leverancier aan wie het sociaal tarief moet worden toegekend.
Het sociaal tarief voor gas en elektriciteit is identiek voor heel België, ongeacht leverancier of netbeheerder, en wordt vier keer per jaar vastgelegd door de energieregulator CREG.
Voor elektriciteit varieert het sociaal tarief naargelang het gezin beschikt over een enkelvoudige of tweevoudige teller. Voor gas bestaat er één enkel sociaal tarief.
Wie heeft er recht op?
De klassieke rechthebbenden van het sociaal tarief zijn:
- Sociale huurders
- Residentiële eindafnemers die een tegemoetkoming ontvangen van het OCMW
- Personen die een tegemoetkoming ontvangen van de FOD Sociale Zekerheid Directie-generaal Personen met een handicap
- Personen die de volgende tegemoetkomingen ontvangen: in het Waals Gewest via het Waals Agentschap voor Levenskwaliteit (AViQ), een bijstandsuitkering voor ouderen; in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest via IRISCARE, een bijstandsuitkering voor ouderen; in de Duitstalige Gemeenschap via de FOD SZ DGPH, een bijstandsuitkering voor ouderen; in het Vlaams Gewest via de Zorgkas waarbij de rechthebbende aangesloten is, een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (voordien: een bijstandsuitkering voor ouderen)
- Personen die een bijkomende kinderbijslag ontvangen voor kinderen getroffen door een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid met een minimale score van 4 punten in pijler 1 van de medisch-sociale schaal (uitbetaling via een kinderbijslagfonds)
- Personen die een van de volgende tegemoetkomingen van de Federale Pensioendienst ontvangen:
- inkomensgarantie voor ouderen (IGO),
- tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden,
- tegemoetkoming als persoon met een handicap op basis van een blijvende arbeidsongeschiktheid van 65 % (een aanvullende tegemoetkoming of een tegemoetkoming ter aanvulling van het gewaarborgd inkomen),
- tegemoetkoming voor hulp van derden.
Uitgebreide rechthebbenden
Personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming (BVT-statuut, het vroegere WIGW-statuut) en die als residentiële eindafnemer een contract hebben afgesloten voor elektriciteit en gas, hebben tijdelijk recht op het sociaal tarief. Deze maatregel werd verlengd tot en met 30 juni 2022.
Hoe het sociaal tarief aanvragen?
Klassieke rechthebbenden uit de bovenstaande lijst hoeven geen stappen te ondernemen. De toekenning gebeurt automatisch.
De huurders van een sociaal appartement in een gebouw dat verhuurd wordt door een sociale huisvestingsmaatschappij, moeten zich tot de eigenaar of de beheerder van het appartementsgebouw wenden.
Aan uitgebreide rechthebbenden (BVT-statuut) wordt het sociaal tarief normaal gezien automatisch toegekend. In de praktijk lijkt dat helaas niet het geval te zijn. Om zeker te zijn om je grondig je elektriciteits- en/of gasfactuur controleren.
Wel recht op het sociaal tarief maar het is jou nog niet toegekend?
Vraag een papieren attest aan via de sociale dienst van de mutualiteit. Dit attest moet aan de energieleverancier bezorgd worden.
Het sociaal tarief kan met terugwerkende kracht toegepast worden.
Opgelet: de personen die in 2022 geen recht meer hebben op de verhoogde tegemoetkoming (statuutswijziging, einde van de tijdelijke maatregel) verliezen ook hun recht op het sociaal tarief. Het is dan aanbevolen contact op te nemen met de energieleverancier en zelf een nieuw product te kiezen.