Gratuite aanval op sociale zekerheid is kortzichtig en misleidend

Het ABVV reageert scherp op de verklaringen van het VBO over het zogezegde "onhoudbare tekort" in de sociale zekerheid. Dit tekort is niet het gevolg van een zogenaamde uitgavendrift, maar van structurele onderfinanciering, grotendeels veroorzaakt door fiscale keuzes en werkgeversvriendelijke vrijstellingen. Het is tijd om de echte oorzaken aan te pakken in plaats van de sociale bescherming van werknemers en kwetsbare groepen onder vuur te nemen.

 "Het is niet meer dan logisch dat de uitgaven voor de sociale zekerheid toenemen," zegt Raf De Weerdt, federaal secretaris van het ABVV. "We hebben te maken met vergrijzing, een demografische realiteit die iedereen al decennia kent. Het probleem zit niet in de uitgaven, maar in de financiering – of liever, het gebrek eraan."

Cadeaus aan werkgevers

Het VBO blijft pleiten voor activering van werklozen en besparingen, maar zwijgt over de massale vrijstellingen van werkgeversbijdragen en de stimulering van alternatieve verloningsvormen of statuten zoals flexi-jobs. Deze constructies dragen amper bij aan de sociale zekerheid en verzwakken het systeem. Werkgevers genieten van fiscale cadeaus, terwijl de kosten worden afgewenteld op de gemeenschap.

Werkgevers genieten van fiscale cadeaus, 
terwijl de kosten worden afgewenteld op de gemeenschap.

Zo gaan de vrijstellingen van werkgeversbijdragen in 2022 meer dan 9 miljard euro. Als je dan weet dat bedrijven stevige winstmarges hebben– hun marges liggen nog steeds tot boven de 40%– is er genoeg ruimte om rechtvaardig bij te dragen aan het systeem

Toch wentelt het VBO de schuld af op zij die het moeilijk hebben. De stijgende kosten voor langdurige ziekte zijn een pijnpunt. Het VBO ontloopt daarbij haar verantwoordelijkheid schuift de schuld volledig af op de sociale zekerheid. Dit is misleidend.

 "We moeten met open vizier nagaan waarom sommige uitgaven toenemen," stelt De Weerdt. "Langdurig ziek worden moet preventief worden aangepakt, en dat begint bij het werk anders en beter organiseren. Werkgevers hebben daarin een grote verantwoordelijkheid. De werkdruk blijft stijgen, burn-outs nemen toe, en de flexibilisering van arbeid is ontspoord."

De Weerdt wijst ook op de buitensporige prijzen van geneesmiddelen. De farmaceutische industrie drijft de kosten op, en patiënten en de sociale zekerheid draaien daarvoor op. Dat is een fundamenteel probleem waar werkgevers liever niet over praten.

Investering

Het ABVV zal nooit aanvaarden dat de sociale bescherming wordt afgebouwd. "Wij zullen ons verzetten tegen elke poging om te raken aan uitkeringen of aan de sociale zekerheid als geheel," benadrukt De Weerdt. "De sociale zekerheid is geen kostenpost, maar een investering in solidariteit en welvaart. Ook werkgevers horen dat beter te beseffen."

Tijd voor een stevig gesprek over structurele financiering: 
eerlijke werkgeversbijdragen, aanpak van alternatieve verloningsvormen 
en betere preventie van langdurige ziekte. 

Het ABVV roept de werkgevers op om samen de sociale welvaartsstaat te verdedigen in plaats van ze te willen afbreken. Het is tijd voor een stevig gesprek over structurele financiering: eerlijke werkgeversbijdragen, aanpak van alternatieve verloningsvormen en betere preventie van langdurige ziekte. Als het VBO echt geeft om de toekomst van onze sociale zekerheid, laten we dan samen naar oplossingen zoeken die rechtvaardig en toekomstbestendig zijn.

De sociale zekerheid is een hoeksteen van onze maatschappij. Wie ze ondermijnt, ondermijnt de solidariteit waarop ons land gebouwd is. Het ABVV zal daar nooit aan toegeven.