Het plan-De Wever-Bouchez is antisociaal en moet van tafel
Het plan van formateur De Wever is onevenwichtig en antisociaal.
In de zogenaamde supernota valt 95% van de lasten op de pensioenen, sociale zekerheid, index en openbare diensten; slechts 5% is gericht op grote vermogens. Vandaag nog publiceerde de Hoge Raad van Financiën een rapport waaruit opnieuw bleek hoe scheef de belastingdruk is verdeeld tussen arbeid en kapitaal, tussen werknemers en bedrijfsleiders.
Het plan-De Wever-Bouchez is een directe aanval op de koopkracht, sociale bescherming en arbeidsbescherming van werknemers. Daarnaast ondermijnt het de beginselen van de sociale dialoog.
Vooruit stelt terecht dat de supernota onevenwichtig blijft en geen basis kan vormen voor regeringsonderhandelingen. Het is verrassend dat partijen zoals Les Engagés en CD&V, die zich toch een sociaal gelaat toemeten, niet tot dezelfde conclusie komen.
Het ABVV zal de komende dagen en weken bij de politieke partijen duidelijk maken dat werknemers het gelag niet willen betalen. Er mag niet geraakt worden aan sociale verworvenheden, zoals de indexering van lonen en uitkeringen, en we wijzen er opnieuw op dat een grote meerderheid van de bevolking een belasting op grote vermogens steunt.
Nu duidelijk wordt dat het plan-De Wever-Bouchez niet slechts een eerste aanzet is, maar de kern vormt van een mogelijk centrumrechts en conservatief-rechts regeerakkoord, schakelt het ABVV een versnelling hoger in de sensibilisering van werknemers en het brede publiek. Samen met andere vakbonden en het middenveld overweegt het ABVV actie te voeren om de eis voor een sociaal en evenwichtig beleid kracht bij te zetten.