SOLIDARITEIT // Alweer veroordeling ABVV-delegee
Gepubliceerd op
Zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor deelname aan een stakingspiket aan de gevangenis van Lantin (Luik). Het is niet de eerste keer dat we dit schrijven. Vakbondsactie wordt wel degelijk en herhaaldelijk gecriminaliseerd, en daarmee ook sociaal protest.
De feiten? Een staking van april tot juni 2016 tegen de plannen om de werkomstandigheden van het gevangenispersoneel drastisch te wijzigen. De staking ging - niet ongebruikelijk - gepaard met piketten, vuurkorven en opgebrande paletten.
Vandaag wordt één van onze afgevaardigden veroordeeld omdat dat hij houtafval in brand zou hebben gestoken wat tot beschadiging van het wegdek zou hebben geleid.
Opnieuw werd de aanwezigheid van onze afgevaardigde op Facebook gesignaleerd, maar op de beelden is niet te zien dat hij effectief een vuur zou hebben aangestoken of erbij betrokken was.
De veroordeling past in de bijzonder zorgwekkende context waarin we ons als maatschappelijke tegenmacht bevinden. Laten we niet vergeten dat Bruno Verlaeckt, voorzitter van ABVV-Antwerpen, in 2020 werd veroordeeld voor ‘kwaadwillige belemmering van het verkeer’ tijdens een interprofessionele actiedag enkele jaren voordien. ABVV-voorzitter Thierry Bodson en 16 andere kameraden kregen om dezelfde reden voorwaardelijke gevangenisstraffen voor een actie op het viaduct van Cheratte, bij Luik.
Deze nieuwe veroordeling is een zoveelste stap in het criminaliseren van syndicaal werk en vond duidelijk zijn inspiratie bij de uitspraak van de 17 Luikse syndicalisten.
- De identificatie gebeurde opnieuw op basis van wat er op Facebook circuleert.
- Enkel de aanwezigheid ter plekke van de delegee was voor de rechter al voldoende om zijn schuld als feit te beschouwen, zonder dat er bewijs werd geleverd dat hij zelf de brand heeft gesticht.
- Fundamentele rechten en het recht op collectieve actie worden volledig genegeerd.
- Er wordt een (voorwaardelijke) gevangenisstraf opgelegd met mogelijk ernstige gevolgen voor de werkgelegenheid van de delegee.
Onze delegee werd bovendien veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan burgerlijke partijen.
Dit vonnis is des te verrassender omdat het openbaar ministerie de feiten niet bewezen achtte en om vrijspraak vroeg.
Onze delegee kan op onze volledige steun rekenen. Het ABVV laat deze herhaalde aanvallen niet zomaar passeren. Het stakingsrecht en vakbondsvrijheid staan de komende maanden centraal in onze politieke actie. De strategie om vakbonden op allerlei manieren zwart te maken, sinds jaren opgeklopt door de politieke rechterzijde en sommige werkgevers, is niet zonder gevolgen voor de democratie en leidt onvermijdelijk tot een harder sociaal klimaat.