Uitgebreid sociaal energietarief loopt af

Energietarieven

Gepubliceerd op

Vanaf 1 juli 2023 moeten gezinnen die nu genieten van het sociaal tarief voor energie omdat ze recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, een energiecontract op de privémarkt afsluiten. Het gaat om meer dan 400.000 huishoudens voor elektriciteit en 275.000 huishoudens voor gas. De ‘traditionele’ begunstigden van het sociaal tarief (= mensen die er vóór de verlenging in 2021 van genoten) worden niet door deze wijziging getroffen.

Vanaf 1 juli 2023 moet de energieleverancier deze klanten het goedkoopste beschikbare product aanbieden, en deze prijs moet voor een periode van drie maanden worden gegarandeerd. Consumenten moeten dan zelf een nieuw energiecontract kiezen (of het bestaande verlengen). Vandaar het belang van vergelijken. Het voordeligste contract van de ene leverancier is misschien niet het aantrekkelijkste aanbod op de markt.

Hoe?

  • Ten eerste via de CREG-scan die een overzicht geeft van de goedkoopste contracten (zowel vaste en variabele tarieven) voor het energiegedeelte (de ‘molecule’). Dit is het enige deel van de factuur waar de prijs per leverancier kan verschillen. De kosten en taksen zullen voor alle leveranciers identiek zijn (afhankelijk van het verbruik).
  • Vervolgens gebruik je een door de CREG erkende vergelijker (bv. Energie-Vergelijker.be of MijnEnergie.be) om een nieuw contract te kiezen, na te gaan of er interessante promoties zijn bij bepaalde leveranciers, en van leverancier te veranderen. De vergelijkers zijn telefonisch en/of online bereikbaar via chat. Zij helpen de consumenten met alle stappen die zij moeten ondernemen om een nieuw contract te ondertekenen.
  • Het is belangrijk om een kopie bij de hand te hebben van je regularisatiefactuur (ook wel jaarafrekening genoemd, niet te verwarren met de voorschotfactuur), omdat je jouw jaarverbruik moet kennen om prijssimulaties te kunnen maken.